Dojenček

Obdobje od 0 do 12 mesecev

Prehrana:

Dojenje je najbolj uravnotežen vir prehrane ob rojstvu otroka. Ko dojenje ni mogoče, se materino mleko nadomesti z mlekom v prahu. Pri šestih mesecih začnite otroku dodajati sadne, zelenjavne, mesne in druge mlečne obroke, ki počasi nadomestijo dojenje oziroma mleko. Po dopolnjenem prvem letu lahko otrok že uživa obroke, ki jih jedo drugi družinski člani. Ne pretiravajte s soljo in začimbami. Pomembno je, da otroku ponujate čim manj sladkih pijač in sladkarij. Navadite ga piti vodo! Prvi zobki so že tu in otroku manj pasirajte hrano, rajši jo sekljajte in pustite, da otrok grize in žveči. S tem spodbujate rast in razvoj čeljusti.

Ustna higiena:

Prvi zob izraste okoli šestega meseca starosti, do drugega leta pa vsi mlečni zobje. Vseh mlečnih zob je 20. Čas izraščanja je povprečno od šestega meseca do drugega leta starosti, možna so posamezna odstopanja, ki niso redka in so povsem normalna. Ko so prvi zobki v ustih, jih je treba začeti čistiti. Že od začetka pri otroku uporabljajte zobno krtačko, primerno za majhne otroke in zobno pasto. Zobne paste naj bo za eno zrno riža, do 2.leta uporabljajte tako s 500ppm fluora. Pomembno je, da se otrok čimprej navadi na rutino umivanja zob 2x dnevno. Spodbujajte tudi, naj si poskuša sam umiti zobe, vendar po tem vi obvezno vedno umijete zobe otroku še enkrat.

Prvi obisk zobozdravnika?

Ko so prvi zobki izrasli, je že čas za obisk pri zobozdravniku. Ta bo otroka pregledal in dal podrobna navodila in nasvete o skrbi zob vašega dojenčka, svetoval glede prehranskih navad otroka in vam odgovoril na morebitna vprašanja.

Malčki

Obdobje od dopolnjenega prvega leta starosti do vstopa v šolo

Prehrana:

Otroci naj uživajo čim bolj pestro in uravnoteženo prehrano, prehrana naj bo raznovrstna z veliko zelenjave in sadja, čim manj sladke in »lepljive« hrane, kot so npr. čips, čokoladne kroglice za v mleko, bomboni. Pijejo naj vodo, ali nesladkan čaj. Ponudite jim tudi tršo hrano – jabolka, korenje, skorjico kruha, saj je dobro za razvoj čeljusti, da čim več grizejo.

Higiena:

Po dopolnjenem drugem letu starosti so v ustih že vsi mlečni zobje. Zobe čistite najmanj dvakrat dnevno, zaželeno pa je po vsakem obroku. Nikoli ne izpustite umivanja pred spanjem! Otrok po umivanju zob zvečer ne sme nič več jesti ali piti, razen vode. Otroku še vedno vi umivajte zobe, ne prepustite umivanje zob otrokom. Lahko jih navajate, da si sami očistijo zobe, vendar preglejte in popravite tam, kje je še potrebno. Otroci potrebujejo pomoč pri umivanju zob dokler ne razvijejo fine motorike, kar je po navadi do 8 ali 9 leta. Zobne paste naj bo na zobni krtački za velikost graha. Med 2 in 6 letom uporabljajte zobno pasto s 1000 ppm fluora, po 6. letu pa naj uporablja otrok pasto z 1450ppm fluora.

Sanacija:

Redno prihajajte z otrokom na kontrolne preglede k zobozdravniku. Otrok se bo navadil na zobozdravniški tim in ordinacijo, sprejel bo skrb za zobe kot pomemben del skrbi za zdravje, hkrati pa bodo morebitne spremembe pravočasno odkrite. Pogoste spremembe v ustni votlini, ki potrebujejo obravnavo pri zobozdravniku v tem obdobju so: karies (zobna gniloba), vnetje dlesni, poškodbe, spremembe ugriza in razvoja čeljusti zaradi razvad ali dednih predispozicij. Pazite na razvade! Dudo in stekleničko ponudite čim manjkrat in ju ukinite do drugega leta starosti. Sesanje prsta je lahko huda nadloga: kako otroka odvaditi? Enoznačnega odgovora ni, saj imamo vztrajnega nasprotnika: prst, ki je vedno tu! Enostavne rešitve ni. S tem, ko ignoriramo dejanje sesanja prsta, otroka ne opozarjamo in popravljamo naj bi po nekaterih razlagah pripeljalo do najhitrejšega prenehanja navade sesanja prsta. Otroci lahko dobijo prve »zvezdice« (plombice), ki jih prav ponosno kažejo prijateljem in prijateljicam v vrtcu. Mlečni zobki so lahko tudi močneje prizadeti, zato ni dovolj le saniranje z zalivko. V tem primeru je potrebno endodontsko zdravljenje zoba, kar pomeni odstranitev zobnega živca in vstavitev zdravila v kanale zoba. Če pa zoba kljub temu ne uspemo ozdraviti, se sicer redko a vseeno odločimo tudi za odstranitev mlečnega zoba.

Šolarji

Otroci od 6. do 14. leta starosti

Prehrana:

Otroci naj jedo raznovrstno zdravo hrano. Otroku omogočite redne obroke in ga ne navajajte na »hitro« hrano in sladkarije. Pije naj vodo, sok naj bo izjema ob posebnih priložnostih. Prav tako omejite vnos sladkarij. Priporočljivo je, da če že, naj otrok poje kaj sladkega v okviru obroka, na primer na koncu kosila ali večerje.

Higiena:

Z odhodom v šolo se pričenja menjava mlečnih zob za stalne, do 12. leta starosti pa se po navadi zamenjajo že vsi zobje. Tako za mlečne kot stalne zobe morate dobro skrbeti. Umivajte jih najmanj dvakrat na dan – zjutraj in zvečer, še boljše če jih umivate tudi po vsakem obroku. Otroci potrebujejo pomoč pri umivanju zob dokler ne razvijejo fine motorike, kar je po navadi do 8 ali 9 leta. Otrok naj si sam umije zobe, nato pa preverite, kako si je očistil in popravite kjer je potrebno. Če jih nimate možnosti umiti, jih vsaj izplaknite z vodo. Pri umivanju je pomembna pravilna tehnika krtačenja. Z njo vas seznani zobozdravnik, ustni higienik ali medicinska sestra. Zobna pasta v tem obdobju je ista kot za odrasle – s 1450ppm fluora. Na zobno krtačko je čisto dovolj, če jo damo za velikost graha.

Sanacija:

Pogoste spremembe v ustni votlini, ki potrebujejo obravnavo pri zobozdravniku v tem obdobju so: karies, vnetje dlesni, mlečni zobje, ki ne izpadejo, lahko ovirajo izrast stalnih zob, pojavljajo se ortodontske nepravilnosti ter v tem obdobju najpogostejše težave z zobmi – poškodbe. Poškodbe se največkrat pripetijo med igro ali športom, pogosteje se pojavljajo pri fantih, najpogosteje pa so poškodovane zgornje stalne enke. Pri poškodbah je pomembno, da se čimprej oglasite pri svojem zobozdravniku. V primeru izbitja zoba se ne dotikajte korenine zoba, izperite ga pod tekočo vodo ter če lahko, ga kar sami čimprej vstavite nazaj v mesto iz katerega je bil izbit, tako zobu omogočite najboljšo prognozo. Če to ni mogoče, ga čimprej dajte v slino, mleko ali fiziološko raztopino, zob, ki ostane na suhem ima namreč precej slabšo prognozo! Nato pa se čimprej odpravite do zobozdravnika, saj je potrebno izbitje zoba še strokovno oskrbeti. Do 15. leta zavarovalnica otrokom krije kompozitne – ˝bele˝ zalivke. Z lasersko diagnostično napravo diagnopen lahko natančno pregledamo zobe in ugotovimo karies na težje dostopnih mestih ali tam, kjer s klasičnim pregledom ne moremo natančno določiti, ali gre za karies ali samo za zabarvanje zoba.

Preventiva:

Fluoriranje zob, zalivanje fisur (zaščita v jamicah zob, ki preprečuje zastajanje hrane in zmanjša možnost okvare zob), poduk o higieni in prehrani, redne kontrole in pravilno čiščenje zob.

Mladina

Obdobje od 14. do 20. leta starosti

Prehrana:

Prehrana naj bo raznovrstna in uravnotežena. Sladkarij in »hitre« hrane naj bo čim manj. Priporočeno je pitje vode, čim manj pa naj bo sladkanih pijač in sokov.

Higiena:

Mladostniki imajo že vse stalne zobe, izraščajo jim sedmice in nekaterim tudi osmice – modrostni zobje. Zobe je potrebno čistiti najmanj dvakrat na dan in če se le da po vsakem obroku. Ko nimate možnosti, da si umijete zobe, si usta vsaj izplaknite z vodo. Pomembna je pravilna tehnika krtačenja, redna uporaba zobne nitke in redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku.

Sanacija:

Pogoste spremembe v ustni votlini, ki potrebujejo obravnavo pri zobozdravniku v tem obdobju so: karies, pri napredovalem kariesu je včasih potrebno endodontsko zdravljenje zoba, vnetje dlesni, mlečni zobje, ki ne izpadejo, lahko ovirajo izrast stalnih zob, pojavljajo se ortodontske nepravilnosti, težave ob izraščanju osmic ter poškodbe. Poškodbe se največkrat pripetijo med igro ali športom, pogosteje se pojavljajo pri fantih, najpogosteje pa so poškodovane zgornje stalne enke. Pri poškodbah je pomembno, da se čimprej oglasite pri svojem zobozdravniku. V primeru izbitja zoba se ne dotikajte korenine zoba, izperite ga pod tekočo vodo ter če lahko, ga kar sami čimprej vstavite nazaj v mesto iz katerega je bil izbit, tako zobu omogočite najboljšo prognozo. Če to ni mogoče, ga čimprej dajte v slino, mleko ali fiziološko raztopino, zob, ki ostane na suhem ima namreč precej slabšo prognozo! Nato pa se čimprej odpravite do zobozdravnika, saj je potrebno izbitje zoba še strokovno oskrbeti. Karies lahko saniramo s kompozitnimi (belimi) zalivkami ali amalgamskimi zalivkami.

Preventiva:

Fluoriranje zob, zalivanje fisur (zaščita v jamicah zob, ki preprečuje zastajanje hrane in s tem zmanjša možnost nastanka kariesa), poduk o higieni in prehrani, redna kontrola pravilnega čiščenja zob, redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku.

Odrasli

Obdobje od 20. do 60. leta starosti

Prehrana:

Prehrana naj bo raznovrstna in uravnotežena. Dnevni obroki naj vsebujejo čim več sadja in zelenjave. Priporočamo zmerno uporabo soli, sladkorja in začimb. Pijte čim več vode, izogibajte se sladkanim pijačam. Nekatera zdravila lahko vsebujejo sladkorje ali pa vplivajo na izločanje sline, lahko pride do otekanja dlesni ali kakšnih drugih stranskih učinkov. V teh primerih je potrebno še posebej dobro skrbeti za ustno higieno, ob morebitnih vprašanjih pa se obrnite na zobozdravnico in z veseljem vam bomo poskušali svetovati in pomagati.

Higiena:

Zobe čistimo najmanj dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Če imate možnost, priporočamo čiščenje zob po vsakem obroku. Pomembna je pravilna tehnika krtačenja in redna ter pravilna uporaba zobne nitke ali medzobnih krtačk. Ob morebitnih vprašanjih se obrnite na našo zobozdravnico za svetovanje in demonstracijo pravilnega čiščenja, z veseljem vam bomo pomagali. V primeru fiksnega zobnega aparata, mostička ali kakšnega drugega protetičnega nadomestka je čiščenje zob malce bolj zahtevno in zahteva včasih dodatne pripomočke za čiščenje. Snemne protetične nadomestke je potrebno poleg tega vsak dan očistiti s krtačko in milnico. Profesionalno čiščenje zob in odstranjevanje zobnega kamna svetujemo najmanj enkrat letno, pogostost potrebe po čiščenju je odvisna od pacienta do pacienta, nekateri potrebujejo čiščenje na tri mesece, drugi enkrat letno. S peskanjem lahko odstranimo zabarvanja na zobni površini, ki nastanejo zaradi pitja čajev, kave ali kajenja, postopek peskanja opravimo po odstranitvi trdih zobnih oblog (čiščenju zobnega kamna).

Sanacija:

Pogoste spremembe v ustni votlini, ki potrebujejo obravnavo pri zobozdravniku v tem obdobju so: karies, pri napredovalem kariesu je včasih potrebno endodontsko zdravljenje zoba ali ekstrakcija zoba, lahko se pojavi gingivitis ali parodontitis, recesije dlesni, različne obrabe zob ali poškodbe. Z belimi zalivkami saniramo zobe, prizadete s kariesom oziroma nadomestimo stare, neustrezne zalivke. Zobni kamen je najpomembnejši vzrok za propad dlesni, obzobnih tkiv in pojav majavosti zob, posledice pa se največkrat pokažejo šele v poznem življenjskem obdobju. Pomembna je preventiva – odlična ustna higiena in redno odstranjevanje zobnega kamna, najmanj enkrat letno oziroma glede na individualno potrebo po odstranjevanju. Nadomeščanje izgubljenih zob je možno s fiksno ali snemno protetiko, odločimo se individualno glede na zmožnosti in preostale zobe v ustih. Prevleke so lahko fasetirane, kovinsko- keramične ali polno keramične. Keramične prevleke izvrstno posnemajo naravni zob in nudijo visoko estetiko. Tudi v tem življenjskem obdobju ni prepozno začeti z ortodonstkim zdravljenjem ter popraviti funkcionalne in estetske nepravilnosti.

Preventiva:

Redne kontrole pri zobozdravniku enkrat letno, poduk o ustni higieni, redno odstranjevanje zobnih oblog (kamna).

Starejši

Po 65. letu starosti

Prehrana:

Prehrana naj bo raznovrstna in uravnotežena. Dnevni obroki naj vsebujejo čim več sadja in zelenjave. Priporočamo zmerno uporabo soli, sladkorja in začimb. Pijte čim več vode, izogibajte se sladkanim pijačam. Nekatera zdravila lahko vsebujejo sladkorje ali pa vplivajo na izločanje sline, lahko pride do otekanja dlesni ali kakšnih drugih stranskih učinkov. V teh primerih je potrebno še posebej dobro skrbeti za ustno higieno, ob morebitnih vprašanjih pa se obrnite na zobozdravnico in z veseljem vam bomo poskušali svetovati in pomagati.

Higiena:

Zobe čistimo najmanj dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Če imate možnost, priporočamo čiščenje zob po vsakem obroku. Pomembna je pravilna tehnika krtačenja in redna ter pravilna uporaba zobne nitke ali medzobnih krtačk. Ob morebitnih vprašanjih se obrnite na našo zobozdravnico za svetovanje in demonstracijo pravilnega čiščenja, z veseljem vam bomo pomagali. Če imate v ustih fiksni ali snemni protetični nadomestek je čiščenje zob malce bolj zahtevno in zahteva včasih dodatne pripomočke za čiščenje. Snemne protetične nadomestke je potrebno poleg tega vsak dan očistiti s krtačko in milnico. Profesionalno čiščenje zob in odstranjevanje zobnega kamna svetujemo najmanj enkrat letno, pogostost potrebe po čiščenju je odvisna od pacienta do pacienta, nekateri potrebujejo čiščenje na tri mesece, drugi enkrat letno. S peskanjem pa lahko odstranimo zabarvanja na zobni površini, ki nastanejo zaradi pitja čajev, kave ali kajenja, postopek peskanja opravimo po odstranitvi trdih zobnih oblog (čiščenju zobnega kamna). Pri starejših, že slabše motorično spretnih, se lahko poskusi izboljšati ustno higieno z uporabo električne krtačke.

Sanacija:

Pogoste spremembe v ustni votlini, ki potrebujejo obravnavo pri zobozdravniku v tem obdobju so: karies, pri napredovalem kariesu je včasih potrebno endodontsko zdravljenje zoba ali ekstrakcija zoba, lahko se pojavi gingivitis ali parodontitis, recesije dlesni, različne obrabe zob ali poškodbe. Z belimi zalivkami saniramo zobe, prizadete s kariesom oziroma nadomestimo stare, neustrezne zalivke. Zobni kamen je najpomembnejši vzrok za propad dlesni, obzobnih tkiv in pojav majavosti zob, posledice pa se največkrat pokažejo šele v poznem življenjskem obdobju. Pomembna je preventiva – odlična ustna higiena in redno odstranjevanje zobnega kamna, najmanj enkrat letno oziroma glede na individualno potrebo po odstranjevanju. Nadomeščanje izgubljenih zob je možno s fiksno ali snemno protetiko, odločimo se individualno glede na zmožnosti in preostale zobe v ustih. Prevleke so lahko fasetirane, kovinsko- keramične ali polno keramične. Keramične prevleke izvrstno posnemajo naravni zob in nudijo visoko estetiko.

Preventiva:

Redne kontrole pri zobozdravniku enkrat letno, poduk o ustni higieni, redno odstranjevanje zobnih oblog (kamna).