Protetika na implantatih

Na implantatih je možna tako fiksna kot snemna protetika. Fiksna protetika je možna kot prevleka na implantatu ali mostiček na dveh implantatih.

Fiksna protetika

Ko izgubite enega ali več zob ali pa vam manjka velik del zobne krone zoba, je motena estetika in funkcija zob. Pojavijo se težave pri jedi, saj je žvečenje slabše.

Fiksno protetične rešitve so v obliki inlayev, onlayev, prevlek in mostičkov. Inaly in onlay sta možni rešitvi, ko nam manjka že velika masa zoba, vendar imamo kljub temu še toliko preostalega zoba, da še ne potrebujemo prevleke na zobu.

Glede na situacijo se nato odločimo, ali bi bil za zob bolj optimalen inlay oziroma onlay in ne navadna kompozitna zalivka.

Za prevleke se odločimo ko manjka prevelika masa zoba, da bi lahko zob dograjevali z zalivkami ali inlayi oziroma onlayi.

Mostiček pa potrebujemo, ko nadomeščamo enega ali več manjkajočih zob pri čemer vključimo tudi sosednje zobe ob manjkajočem zobu v konstrukcijo.

Materiali izdelave so lahko precej različni, osnovna razdelitev pa je od osnovnih fasetiranih konstrukcij, k novejšim materialom kot so kovinsko keramične konstrukcije ali polnokeramične konstrukcije.

Snemna protetika

Ko izgubite enega ali več zob je motena estetika in funkcija zob. Pojavijo se težave pri jedi, saj je žvečenje slabše. Ko imamo v ustih še nekaj zob, vendar pogoji niso primerni za fiksno protetične konstrukcije se odločimo za delno snemno protezo.

Proteza tako nadomešča manjkajoče zobe in mehka tkiva, sidra pa se na preostale zobe v ustih.

Ko pa v ustih nimamo več zob, potrebujemo totalno protezo.

Totalna proteza nadomešča manjkajoče zobe in mehka tkiva, ker pa nimamo več zob, na katere bi se proteza sidrala, je retencija totalne proteze slabša kot pri delni protezi.